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Medicare-FFS Program 

Billing 340B Modifiers under the Hospital Outpatient Prospective Payment System (OPPS) 

Frequently Asked Questions 

Overview: The purpose of this document is to address frequently asked questions about billing 
340B-acquired drugs under the OPPS in Calendar Year (CY) 2018.  

General 

1. What is Medicare’s payment policy for 340B-acquired drugs provided by a hospital 
outpatient department? 
 
Beginning January 1, 2018, Medicare pays an adjusted amount of the average sales price 
(ASP) minus 22.5 percent for certain separately payable drugs or biologicals (hereafter 
referred to as drug or drugs) that are acquired through the 340B Program and furnished to 
a Medicare beneficiary by a hospital paid under the OPPS that is not excepted from the 
payment adjustment policy.  For purposes of this policy, “acquired through the 340B 
Program” means the drug was purchased at or below the 340B ceiling price from the 
manufacturer and includes 340B drugs purchased through the Prime Vendor Program 
(PVP). 
 
Medicare will continue to pay for separately payable drugs that were not acquired 
through the 340B Program and furnished by a hospital paid under the OPPS at ASP+6 
percent.  
 
For CY 2018, CMS designated rural sole community hospitals (SCHs), children’s 
hospitals, and PPS-exempt cancer hospitals are excepted from the 340B payment 
adjustment. For more details about which hospitals are designated as rural SCHs, please 
refer to Question 4. 
 

2. What modifiers did CMS establish to report 340B-acquired drugs? 

CMS established two Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) Level II 
modifiers to identify 340B-acquired drugs: 
 

• Modifier “JG” Drug or biological acquired with 340B drug pricing program 
discount. 

• Modifier “TB” Drug or biological acquired with 340B drug pricing program 
discount, reported for informational purposes. 

When applicable, providers are required to report either modifier “JG” or “TB” on OPPS 
claims (bill type 13X) beginning January 1, 2018.  Though modifier “TB” is an 
informational modifier, reporting is mandatory for applicable providers. See Question 8 
below for additional information about these modifiers. 
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3. Are Critical Access Hospitals (CAHs) subject to the 340B payment policy?  Should 
CAHs report the informational modifier “TB”? What about hospitals located in 
Maryland that are paid under a cost containment waiver? 
 
No, CAHs are not subject to the 340B payment policy because CAHs are not paid under 
the OPPS.  Neither modifier “JG” nor modifier “TB” is required to be reported by CAHs. 
However, CAHs have the option of reporting informational modifier TB on a voluntary 
basis for drugs that were acquired under the 340B Program.  
 
Likewise, hospitals paid under the Maryland waiver are excluded from the OPPS and are 
not subject to the payment policy change. These hospitals, as well as any other hospitals 
that are excluded from the OPPS, are similarly not required to report the JG modifier, but 
have the option to report the TB modifier on a voluntary basis.  
 

4. How does CMS define rural sole community hospitals (SCHs)?   
 
Rural SCHs receive a 7.1 percent add-on adjustment under the OPPS. These providers 
either meet the definition of an SCH under the regulations at 42 CFR § 412.92 or are 
EACHs (essential access community hospitals), which are considered to be SCHs under 
section 1886(d)(5)(D)(iii)(III) of the Act, and that meet the definition in the regulations at 
42 CFR § 412.109.  These providers must also be located in a rural area, as defined under 
section 412.64(b) of the regulations, or be treated as being located in a rural area under 
section 412.10 of the regulations. 
 
If a provider is unsure of its status as a Rural SCH, it may check with its Medicare 
Administrative Contractor (MAC) or review the CY 2018 OPPS final rule impact file to 
determine whether the hospital is designated a rural SCH under the OPPS for CY 2018.  
Rural SCHs are defined in the impact file where Rural Sole Community and Essential 
Access Hospitals indicator flag is ‘1’ [column D] and where Urban/Rural Geographic 
Location is ‘rural’ [column G].  The CY 2018 OPPS impact file is available at 
https://www.cms.gov/apps/ama/license.asp?file=/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-
Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/CMS-1678-FC-2018-OPPS-FR-Facility-
Specific-Impacts.zip.  
 

5. My hospital has a dual designation such that it is listed in the HRSA database as a 
disproportionate share hospital (DSH) but paid under the OPPS as a rural SCH.  
Which designation determines whether my hospital is excepted or not excepted from 
the 340B payment policy in CY 2018? 
 
The Medicare hospital type designation determines applicability of the 340B drug 
payment adjustment, regardless of how the hospital is enrolled in the 340B Program.  For 
example, a hospital enrolled in the 340B program as a DSH but paid under the OPPS as a 
rural SCH would be excepted from the 340B payment reduction in CY 2018 and would 
bill the informational modifier “TB” for each 340B-acquired drug furnished to a hospital 
outpatient.  
 

https://www.cms.gov/apps/ama/license.asp?file=/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/CMS-1678-FC-2018-OPPS-FR-Facility-Specific-Impacts.zip
https://www.cms.gov/apps/ama/license.asp?file=/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/CMS-1678-FC-2018-OPPS-FR-Facility-Specific-Impacts.zip
https://www.cms.gov/apps/ama/license.asp?file=/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/CMS-1678-FC-2018-OPPS-FR-Facility-Specific-Impacts.zip
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6. Are non-excepted off-campus provider-based departments of hospitals required to 
report modifier “TB” for 340B-acquired drugs? 
 
Yes.  Non-excepted off-campus provider-based departments of hospitals that are 
participating in the 340B Program are required to report modifier “TB” for 340B-
acquired drugs in addition to modifier “PN” (Nonexcepted service provided at an off-
campus, outpatient, provider-based department of a hospital).   
 
As stated in the CY 2018 OPPS/ASC final rule with comment, we intend to consider 
changes to the payment policy for 340B-acquired drugs furnished in non-excepted off-
campus provider-based departments of hospitals in CY 2019 rulemaking.  
 

7. Are hospital-owned retail pharmacies that bill 340B eligible claims under Part B 
impacted by the 340B payment policy? 
 
No.  The 340B payment policy adopted in the CY 2018 OPPS/ASC final rule with 
comment period applies to certain hospitals paid under the OPPS.  Pharmacies do not bill 
under the OPPS and therefore are not affected by this policy.   
 

8. Which hospital types should report the modifier “JG”? Modifier “TB”? 

The following chart describes the modifier a hospital should report depending upon its 
hospital type and the pertinent OPPS drug status indicator (SI) for the 340B-acquired 
drug being furnished.  
 

Hospital Type 
(determined by 
CMS) 

Pass-through Drug 
(SI “G”) 

Separately 
Payable 
Drug 
(SI “K”) 

Vaccine 
(SI “F” 
“L” or  
“M”) 

Packaged 
Drug 
 (SI “N”) 

Not Paid under OPPS 

CAH TB, Optional TB, Optional N/A TB or JG, Optional 

Maryland 
Waiver Hospital 

TB, Optional TB, Optional N/A TB or JG, Optional 

Non-Excepted 
Off-Campus 
PBD 

TB TB N/A TB or JG, Optional 

Paid under the OPPS, Excepted from the 340B Payment Adjustment for 2018 

Children’s 
Hospital 

TB TB N/A TB or JG, Optional 

PPS-Exempt 
Cancer Hospital 

TB TB N/A TB or JG, Optional 
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Rural Sole 
Community 
Hospital 

TB TB N/A TB or JG, Optional 

Paid under the OPPS, Subject to the 340B Payment Adjustment 

DSH Hospital TB JG N/A TB or JG, Optional 

Medicare 
Dependent 
Hospital 

TB JG N/A TB or JG, Optional 

Rural Referral 
Center 

TB JG N/A TB or JG, Optional 

Non-Rural Sole 
Community 
Hospital 

TB JG N/A TB or JG, Optional 

N/A= Not Applicable 

 

Billing 

9. To which drugs does the 340B payment adjustment apply? How can a provider 
identify a drug that must be billed with modifier “JG”? 
 
Beginning January 1, 2018, the 340B payment adjustment applies to separately payable 
OPPS drugs (assigned status indicator “K”)  that meet the definition of “covered 
outpatient drug” as defined in the section 1927(k) of the Act and that are acquired 
through the 340B Program or through the 340B PVP, but does not apply to vaccines 
(assigned status indicator “F”, “L” or “M”) and does not apply to drugs on pass-through 
payment status (assigned status indicator “G”).   
 
Providers should refer to the quarterly update of Addendum B for a listing of drugs paid 
under the OPPS and their assigned status indicator.  The Addendum B updates are posted 
quarterly to the CMS website at https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-
Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Addendum-A-and-Addendum-B-Updates.html.  
 
The 340B payment reduction does not apply to OPPS separately payable drugs (assigned 
status indicator “K”) that are not acquired through the 340B Program. This means that if 
a participating 340B hospital did not purchase a 340B eligible drug at a 340B discounted 
price, then the hospital should not bill the drug with modifiers “JG” or “TB”.  
 

10. Will CMS accept modifier “JG” on packaged drugs (i.e., status indicator “N” 
drugs)?  
 
Yes.  For administrative ease, providers may report modifier “JG” on packaged drugs 
(assigned status indicator “N”) although such modifier will not result in a payment 

https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Addendum-A-and-Addendum-B-Updates.html
https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Addendum-A-and-Addendum-B-Updates.html


December 13, 2017 
 

340B Modifiers FAQ Page 5 of 6  
 

adjustment.  However, modifier “JG” is not required to be reported for these packaged 
drugs.  
 

11. Are hospitals required to bill the informational modifier “TB” for pass-through 
drugs? 
 
Yes. The use of informational modifier “TB” for pass-through drugs (assigned status 
indicator “G”) acquired with a 340B discount is required by all hospitals except for 
CAHs and Maryland Waiver Hospitals.   
 

12. How are providers to bill using the “JG” and “TB” modifiers on claims? 
 
Each separately payable, non-pass through 340B-acquired drug should be billed on a 
separate claim line with the appropriate 340B modifier.  The use of modifier “JG” will 
trigger a drug payment rate of ASP minus 22.5 percent.  The use of modifier “TB” will 
have no effect on the drug payment rate.  
 
For a claim with multiple drug lines, the appropriate 340B modifier is required on each 
line of a 340B-acquired drug.  A 340B modifier is not required on claim lines of a non 
340B-accquired drug (regardless of status indicator), a vaccine (assigned status indicator 
“F”, “L” or “M”), or a packaged drug (assigned status indicator “N”), but could be 
appended if a hospital chooses.  
 

13.  How are providers to bill for the discarded drug amount on 340B-acquired drugs? 
How does this affect modifiers that are already required for off-campus 
departments of a hospital? 
 
The discarded drug amount should be billed on a separate claim line with the JW 
modifier and the appropriate 340B modifier.   Modifier “PO” or “PN” is also required if 
the 340B-acquired drug is furnished in an off-campus outpatient provider-based 
department of a hospital, in which case three modifiers will be reported on the drug 
HCPCS line.  For example, a 340B-acquired drug (assigned status indicator “K”) 
furnished in an excepted off-campus department of a hospital, would bill one claim line 
with the drug HCPCS code and modifiers “JG” and “PO”, and another claim line with the 
drug HCPCS code and modifiers “JG”, “JW”, and “PO”.  As a reminder, when multiple 
modifiers are reported, providers should report pricing modifiers first followed by 
descriptive modifiers.  
 
Please refer to the JW modifier FAQ document for more information available at 
https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-
Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/JW-Modifier-FAQs.pdf.   
 

14. What happens if a provider inadvertently does not use the “JG” modifier on claims 
that include 340B-acquired drugs? What happens if a provider mistakenly reports 
modifier “JG” instead of “TB”?    
 

https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/JW-Modifier-FAQs.pdf
https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/HospitalOutpatientPPS/Downloads/JW-Modifier-FAQs.pdf
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Providers are advised that reporting modifier “JG” on a claim line with an OPPS 
separately payable drug HCPCS code (assigned status indicator “G” or “K”) will trigger a 
payment adjustment of ASP minus 22.5 percent.  It is the provider’s responsibility to 
submit correctly coded claims.  We note again that there is no circumstance under which 
a provider should report the “JG” modifier on a claim line with status indicator “G;” 
although the provider should use the informational modifier “TB” on claims for pass-
through drugs.   
 
Federal law permits Medicare to recover its erroneous payments.  Medicare requires the 
return of any payment it erroneously paid as the primary payer.  Providers are required to 
submit accurate claims, maintain current knowledge of Medicare billing policies, and 
ensure all documentation required to support the validity of the services reported on the 
claim is available upon request. 
 

15. Do hospitals need to report a 340B modifier if the drug or biological was purchased 
at wholesale acquisition cost (WAC) but not through the 340B program at a 
discounted rate? 
 
We recognize that not all covered outpatient drugs acquired by a 340B hospital are 
purchased through the 340B Program.  Participating 340B hospitals are responsible for 
knowing whether a 340B eligible drug was obtained under the 340B Program and for 
maintaining documentation.  As discussed in Question 9 above, a 340B modifier is not 
required for a 340B-eligible drug that was not purchased under the 340B Program.  
 

16. My hospital is unable to upgrade its billing software by January 1, 2018 to include 
modifiers “JG” and “TB” and because of cash flow concerns cannot hold claims.  
What recourse do I have?  
 
Under section 1835(a) of the Act, providers have 12 months after the date of service to 
timely file a claim for payment. If a hospital believes that it will not be able to properly 
identify and bill accurately for 340B acquired drugs, it should contact its MAC to discuss 
whether holding claims or rebilling claims may be an option. Again, hospitals are 
required to be in compliance with all applicable 340B Program requirements and 
Medicare billing requirements.  
 

17. How are providers to bill the 340B modifiers for drugs administered to dual-eligible 
beneficiaries?  Is the “UD” modifier required for Medicaid? 
 
When Medicare is either the primary or secondary payer, the appropriate 340B modifier 
is required in accordance with the OPPS 340B payment policy.  Because Medicaid billing 
requirements vary by state, providers should contact the applicable State Medicaid 
Program for guidance on billing 340B drugs. Normal CMS policy and procedures and 
trading partner agreement requirements for coordination of benefits (COB) claims will be 
followed. 
 
 




